Δημιουργία καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Δήμο Μίκρας

Δημιουργία καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Δήμο Μίκρας

Αρ. Πρωτ. 8303/16.10.08

Προς Υπουργό
Μεταφορών & Επικοινωνιών


Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί κατοίκους κυρίως αναπτυσσόμενων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται ιδιαίτερη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, είναι η κάλυψη των αναγκών τους από τα κατά τόπους καταστήματα των ΕΛΤΑ. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται όχι μόνο προβλήματα, αλλά και απουσία γραφείων των ελληνικών ταχυδρομείων, όπως έχει επισημανθεί σε σχετικές υποβληθείσες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με τους δήμους Πεύκων, Πυλαίας, Νέων Επιβατών, Αγίου Γεωργίου, το δημοτικό διαμέρισμα του Φιλύρου με θέμα «Αντιμετώπιση προβλημάτων με τα ΕΛΤΑ στο Φίλυρο και τα Πεύκα» (Αρ. Πρωτ. 5094/15-9-08), «Αναβάθμιση του Ταχυδρομείου στον Δήμο Αγίου Γεωργίου» (Αρ. Πρωτ. 4060/09-1-08), «Προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού και νέων κέντρων διανομής των ΕΛΤΑ στον Νομό Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 6858/17-4-2007).

Ένας ακόμα δήμος στον νομό Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι του οποίου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω απουσίας καταστήματος διανομής των ΕΛΤΑ είναι ο δήμος Μίκρας. Πιο συγκεκριμένα στον δήμο Μίκρας κατοικούν περισσότεροι από 20.000 μόνιμοι κάτοικοι, αριθμός ο οποίος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς πρόκειται για έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο οικιστικά δήμο που αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Τριλόφου, Καρδίας, Πλαγιαρίου και Σχολαρίου.
Ωστόσο, η διακίνηση της αλληλογραφίας πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα μέσω πρακτόρων, ενώ οι κάτοικοι προκειμένου να λαμβάνουν την αλληλογραφία και τους λογαριασμούς αναγκάζονται να ανοίξουν ταχυδρομική θυρίδα και να καταβάλλουν σχετικό ποσό εφάπαξ, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλουν στη δημοτική επιχείρηση, ενώ οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για να ενημερώσουν τις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται για τα στοιχεία της διεύθυνσης-θυρίδας τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο δημοτικό διαμέρισμα του Τρίλοφου λειτουργούν 1.500 θυρίδες, στο Πλαγιάρι 1.500 θυρίδες, στην Καρδία 700 και στο Κάτω Σχολάρι 150.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα διανομής των ΕΛΤΑ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Μίκρας;

- Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε καταγραφή των περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης όπου παρατηρείται έντονη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη και σημειώνονται προβλήματα λόγω απουσίας καταστημάτων διανομής των ΕΛΤΑ; Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών;

Απάντηση Υπουργείου